Mallorcaverslag, van de Tandem Mecanicien/ Pilootdagen

Inleiding;

Ik was één van de gelukkigen om samen met 35 andere fietsers (14 tandems ) mee te gaan naar Mallorca. Vanaf 12-02 tot 26-02. Wat een mooie leuke fietshappening is dat geweest.
Hoe ging deze uitnodiging. Ik werd gevraagd door de Duitse/ Nederlandse Tandem organisatie of ik mee wilde als Tandem Mecanicien en indien nodig ook als piloot (fietsen).
Na wat overleg met de directie (thuis) kon ik mee.

Een tandem, daar zit je dus met zijn tweeën op. Achterop zit de stoker ( alleen voor het hard trappen) en voorop zit de piloot, het brein voor het sturen, schakelen en remmen.
De persoon die achterop zit is meestal blind of slechtziend. Maar in dit verslag niet altijd.

We waren met een uitgesproken grote groep,  die allemaal hard, snel of recreatief  konden fietsen. Er waren ook twee ex profs bij. Robert Robeins uit België (hij heeft nog samen met Eddy Merckx gefietst) en Chris Bongers uit Nederland (die heeft nog Jan Raas verslagen in de sprint). Tevens was hij winnaar van de ronde van België.  Chris Bongers was en is dus een grote meneer geweest, letterlijk en figuurlijk (nu op de diverse foto’s een waar zwaargewicht). Dus nog steeds figuurlijk een grote meneer.     

1e dag. Op zaterdagochtend 07:00 uur werd ik opgehaald. Het was verzamelen voor onze groep op vliegveld Munster. Daar konden we tevens al kennismaken met een deel van de groep, er waren nog veel meer vertrekpunten geregeld ( bv. Düsseldorf ). Wij vertrokken om 11.30 uur met nog sneeuw op de startbaan. Met Air Berlin.
Na twee uur vliegen waren we al op de bestemming Mallorca, vliegveld  Palma . Daar was inmiddels ook de hele groep gearriveerd en werden de Tandemdozen in een speciale geregelde bus gezet. Wij werden met een luxe bus naar het Hotel **** Viva Tropic gebracht in de plaats Port de Alcudia, direct  aan de kust. De kamers werden ingedeeld en dat waren hele ruime kamers met een compleet keukenblok erbij, met echt alles wat er in de keuken gebruikt wordt! Een mooi balkon en uitzicht op de bergen ! Ja echte bergen. ??!! SUPER. De ligging van het hotel maar 500 mtr. van het strand.

Na een korte koffie pauze, de tandems uit de dozen halen, samenbouwen, afstellen en testen. Zondagmorgen om 10:00 uur was de eerste verkenningstocht gepland. Nu eerst eten. Dat was mogelijk tussen 18:00 uur en 20:30 uur. Dat waren nog eens buffetten, hier hadden de meesten toch wel even werk mee, daar was zo veel te eten ??!! Vooral Chris was daar een grootmeester in (grote meneer).
Om 21:00 uur was er nog door de organisatoren een introductiebijeenkomst, de eerste plannen werden besproken en werd iedereen verrast met een heel nuttig pech- en overlevingspakje (zak). Nu kon iedereen de nachtrust in.

Zondag de 2e dag. Om 07:30 uur ging onze wekker af. Joop mijn slaapgenoot voor 14 dagen was een vroege fietser en we wilden om ± 08:15 uur eten. Daar was weer van alles te eten.
Er werden bv.  pannenkoeken gebakken, een supergoed ontbijt voor sporters en liefhebbers van lekker eten. Met zo een buffet ontbijt kon je de dag wel bijna mee rond komen!

Om 09:45 uur stonden de eerste fietsers al gereed. De meeste tandem-teams waren ingedeeld maar er konden ook wisselingen zijn! Ik heb nog even een paar foto’s gemaakt van een deel van de groep, terwijl het droog weer was, zo’n 10 graden. Er waren deze keer drie groepen en de grootste verrassing was Robert (die Belg dus) en Chris (een Hollander ) op Eén Tandem ?!

Foto: deel van de groep met Chris in de groene kleding , ronde van België.

Bij terugkomst, meestal rond de klok 14:00 uur of na 16:00 uur, had eenieder een plezierige tocht gehad. Maar dat kan ook bijna niet anders want wat was het hier toch mooi fietsen. Je kon rustige wegen nemen (fietspaden mooie routes) met bijna geen autoverkeer en deze wegen waren altijd een beetje glooiend of wegen met echte steile klimmetjes naar een dorpje. Daar was meestal op tijd, een koffiepauze en de koffie erg lekker en spotgoedkoop € 1,30. Voor de klimmers waren er echte bergen tot over 1000 mtr. hoog . Een klim van ruim 8 km. met altijd 6% stijging was maar 60 km fietsen. Je komt dan op  ± 600 mtr. boven zeeniveau uit.

Er waren na afloop nog wat Tandemreparaties die gedaan moesten worden. Dat was geen probleem. Er was immers een ervaren Tandemmecanicien door de organisatie gevraagd om de groep te ondersteunen. Ook kon bij een pilootwissel de afstellingen goed gezet worden.

De 3e dag. Het weer was niet best (regen) en werd er dus veel tijd doorgebracht in de sauna, zwembad, whirlpools, fitnesscentrum en werden er wat fijn-afstellingen op de fietsen gedaan. Daarna nog even een sportdrankje nuttigen; moest ook op zijn tijd kunnen. Bier bv. een halve ltr. maar € 2,30; dat is een goedkope sportdrank! Morgen was de eerste grote uitdaging. Met

autovervoer naar Palma (Tandems gingen in speciale fietsaanhangers) en dan door het binnenland terugfietsen naar Port de Alcudia Er waren twee groepen ingedeeld; een groep die een route van ± 80 km terughad en een groep van ± 115 km. Ikzelf had morgen mijn eerste fietstocht er was nog maar voor één persoon plaats in de bus dus had ik een solofiets gehuurd ( een plastiekenfiets).

4e dag.  Er was prachtig weer voorspeld, dus rond 10:00 uur waren er de twee personenbusjes met fiets- aanhangers. Het was recht toe recht aan door naar Palma (± 55 km). Nog geen 45 minuten met de auto. We ging een stukje door Palma tot aan de mooie Kathedraal. Dat was zeker een mooie grote kathedraal met uitzicht op de haven.

Foto: kathedraal 

Voor de start eerst diverse foto’s maken en dan beginnen aan een prachtige tocht van 3 km langs c.q. over de boulevard. Ik was erg onder de indruk van de mooie omgeving en de rustige fietswegen. We waren rond 16:00 uur terug . En iedereen die mee was geweest had genoten van deze tocht. Er waren ook teams geweest die hun tocht rond de regio hadden gehouden. Iedereen was daar vrij in. Ikzelf had deze tocht op de solo fiets dus mee gedaan en ruim 110 km gefietst. Het ging heel goed.

De rustige groep van de Berkelrijders is maar gewaarschuwd! 

5e dag. Ikzelf had afgesproken om samen op een vrije Tandem (was door de organisatie extra meegenomen) ook een keer mee te gaan. Er was nog een persoon vrij, dus dat kon mooi. Wel waren we beiden niet gehandicapt. Wie gaat er dan voorop? Het zwaartepunt (Chris) zat nu achter op  De route was de avond tevoren op GPS uitgezet en je kon mooi zien wat je allemaal kon doen aan klimwerk. 1.050 mtr. hoogteverschil morgen.

Foto: Chris Bongers de Stoker en Toon Cornelissen de Piloot.

Chris was het fietsen nog niet verleerd ik had een goede stoker achterop. We hebben deze Col in een mooie tijd beklommen en moesten ruim 11 minuten wachten op de eerstvolgende tandem. Er hadden 5 Tandems meegefietst naar de Coll de Sa Batalla; een prachtig klim van ± 8 km. en daarna hebben een klein stukje afdaling gedaan naar het klooster Lux.

Daar werd een mooie pauze ingelast en tevens wat gedronken: Red Bull, voor de broodnodige vleugeltjes om de bergen opnieuw voor een deel op te fietsen. We konden dus nog niet aan de afdaling beginnen Chris had zijn portemonnee op de top laten liggen en we moesten dus weer opnieuw een behoorlijk stuk naar Top van de col klimmen. Chris zijn benen wilden niet meer, het was dus een martelgang geworden. Maar alles is goed gekomen. Ook nu waren we rond 16:00 uur terug.

6e dag . Vandaag was ik weer op een tandem ingedeeld en ging de route deze keer heen en terug naar Cap de Formertor en waren de hoogteverschillen nu nog wat meer 1250 mtr. Maar vandaag waren er veel lekke banden en moest er veel bijstand worden verleend. Dus voor mij niet al teveel fietsen en daarom al om 14:00 uur terug waren. Maar ik wilde deze route toch nog een keer doen. Wellicht morgen ?

Foto: reparatie Tandem

7e dag. Vandaag dus alleen naar de Cap de Formertor geweest. Een prachtige route

heen en terug  ± 60 km. Ik heb dan ook prachtige foto’s kunnen maken van deze mooie route.

8e dag. Ik was deze keer ingedeeld met Rudi, Eén van de organisatoren van deze fiets happening omdat zijn piloot zich niet helemaal goed voelde. Met dorpjes als Lorret (niet die lorret aan de Costa Brava), Pina en Sinue waar nog een hele mooie oude molen stond,  die ik nog graag op de foto wilde hebben. De route was erg glooiend geweest en de bedoeling was om vlak te fietsen! Ik was nog niet zo bekend met de omgeving en het werd dus een tocht met verrassingen, maar na afloop gaf de GPS toch 110 km aan. Zo kwam iedereen toch aan zijn trekken.  Maar de molen had ik niet kunnen fotograferen. Dat is een paar dagen later prima gelukt.

9e, 10e en 11e  dag zijn er vele positieve berichten ter oren gekomen en natuurlijk waren er soms wat problemen. Eén van de tandems was op een vrachtwagen gereden. De Piloot Chris had geen schuld. Maar beide fietsers moesten wel naar het ziekenhuis voor controle. Gelukkig is het allemaal nog meegevallen. Zie de foto van de gewonden ??!!!  Maar die twee zwaargewichten op een tandem -een Duitser (blind) en -een Hollander (die was toch niet blind) samen ruim 225 kilo op een Tandem dan moet je wel hele goede remmen hebben! Het was bijna vragen om problemen ??

Foto; Rudi is echt blind en Chris is nu de piloot. De hond heeft nu geen werk.

De tweede week was de temperatuur ook aardig naar boven gegaan en soms was het al boven de 20 graden, dus korte broeken weer, nu al!! Ook de echte snelle jongens waren goed bezig geweest. Zelfs op de laatste dag (ochtend) was er nog een ritje van 80 km nodig voor het af- kicken. Ik heb de laatste dag rustig aan gedaan en heb heerlijk uitgerust op een strandbedje.

De 15 dagen zijn snel om gegaan en er zijn vele mooie dingen aan te geven waarom deze Tandemdagen belangrijk kunnen zijn. Je krijgt contact met fietsers die een handicap hebben. Ik had het gevoel dat het ook nog nuttig was geweest! Je kunt echt heerlijk fietsen in je eigen tempo of met een groep en je bent even weg uit de sleur. Ook voor hen die het graag solo zouden willen fietsen is er meestal wel wat/veel te regelen -af te spreken met de organisatie- en in goed overleg piloot zijn is leuk.  Er waren ook deze keer teams die nog nooit op deze manier hadden gefietst en het een prachtige ervaring hebben gevonden. En dit zeker nog een keer willen over doen.  Ik ook ??!!

  Foto: Toon bij de Cap

Ik wilde het verhaal niet te lang maken maar er zijn zoveel mooie dingen te vertellen en bekijk indien mogelijk de prachtige foto’s.

Gr. De mechanieker Toon C.

   
   

 


Ogenblik a.u.b. ...