Tonnie Cornelissen in Super Fietsklassieker

** Zondag 1 mei 2011 de Super fiets klassieker. **

Inleiding,

Ik was uitgenodigd via de NTFU om mee te doen ( VIP behandeling cq. verzorging ) aan de Super fiets klassieker  ; georganiseerd door de Vlaamse Wieler Bond. Aan deze Superklassieker deden de echte mannen mee! Vele winnaars van Parijs Roubaix zoals; Hennie Kuiper, J. Museeuw, F. Mooser, B. Thevenet en Mister Roubaix,   Rogier de Vlaeminck. Tevens diverse oud top renners zoals; J. Zoetemelk, L. Dirks, Sean Kelly enz. nog wel 10 andere grote wielervedetten waren er nu. Daar kon ik tussen fietsen !!??

Na mijn val (scheurtje in de L. schouder) was nog even de vraag gaat dat wel Toon?! De fiets testen waren niet al te best. Maar ik had besloten om deze kans aan te pakken en toch te gaan naar DE HEL.  Ik zal wel zien waar het MATERIAAL OF DE MENS moet stoppen.

Zondag nacht 1 mei om 01.30 uur ging de wekker, ik moest na Goor, het vertrek daar was met de Oad. bus om 03.00 uur. Ik was de enigste die uit Goor vertrok . Dus met twee Oad. chauffeurs ging het richting Apeldoorn door naar Utrecht daarna naar Breda waar de meesten instapten in totaal 31 deelnemers. De Oad. bus was een Royal Clash type en maar voor goed 2 derde vol, dus been en slaapruimte zat.

 

Foto: Om 04.00 uur , Fietsen inladen maar eerst moesten de sturen nog even gedraaid worden.

Bij de Grensovergang werden we verast met, verse warme Croissantjes en nog wat andere heerlijke broodjes. Ook kregen we bezoek in de bus van Mister Roubaix zelf, Rogier de Vlaeminck. Tijdens het interview met Kurt de Nijs ( gastheer en hoofd sport voeding Etixx). Vroeg hij Rogier hoe dat vroeger met de verzorging (eten en drinken ) ging! Ik had Eén goede moeder, die bakte morgens vroeg een biefstuk en tijdens de wedstrijd at ik wat rijstekoeken verder aten we wat makkelijks en nog wat smaak had, wat fruit en goed drinken.

Foto; Interview Rogier de Vlaming en Kurt van Nijs ( teven de gastheer).

Na de wedstrijd weer een biefstuk. Dat werkte wel! Rogier  heeft de meeste keren Parijs Roubaix gewonnen . Dat record is al bijna 35 oud. Maar deze vedette heeft ruim 500 overwinningen achter zijn naam staan, 278 op de weg , 120 in het crossen, diverse bij de Jeugd en amateurs. Ik zat naast hem in de bus en zij hem dat ik maar een paar overwinningen minder had. Hij dacht even na?

De start was in Oudenaarde en ook daar waren de bekende beelden als er ergens een Grote tocht is, en deze Supertocht heeft echt alle uitstraling. Onze bus was met aanhanger niet de enigste ook uit Italië ( regio Toscane ) enz. waren de echte mannen ook enkele vrouwen gekomen. Ik heb ook nog even als assistent bus chauffeur mee geholpen om een goede plek voor onze bus te krijgen. Ik stond buiten de bus zwaaiend en aanwijzingen te geven, heb toch maar de hulp van de politie gevraagd. Dat gaat makkelijk als je goed met de Belgische politie overweg kan, die heeft ons naar en goede plek verwezen.

Foto; De VIP Bus was te groot voor de VIP. plaats dus nu een VIP. parkeer probleem.

Na het omkleden was het voedsel en drank ophalen bij Etixx Eén van de grote Sponsoren van deze tocht. We konden pakken wat we wilden ook goed gevulde bidons, sportrepen , Gel voeding, wielerhandschoentjes en we kregen ons VIP bandje om, heel belangrijk. De niet VIP deelnemers fietste met een stuurbord nummer.

Foto; Etixx , Eten en drinken ophalen Tevens VIP. bandje en handschoentjes.                                  

De start was om 09.00 uur en de grote vedetten waren er allemaal. Tevens een wedstrijdwagen met diverse motoren, materiaalwagens van Shimano en vele wagens van Etixx voeding sponsoor. Niet te vergeten diverse TV. camera’s ploegen op die driewiel motorfietsen, daar werd alles door vast gelegd. Ik wist niet precies hoe het pacours was en dat was maar goed ook. Wij fietsten de midden afstaand 85 km. en of 130 km. Er was ook nog een korte afstand 65 km. en de 210 km. afstand op die afstanden fietste niet de vedette mee. Je kon dus ook gewoon alleen fietsen, enkele van onze groep probeerde met de vedette groep mee te fietsen. Wat je wilde, maar de vedette groep wacht op niemand.  Maar nu was DE Hel begonnen.

Foto; Start locatie  centrum Oudenaarde.

Het was een hele grote groep die met de vedetten mee wilde fietsen wel +/- 500 personen? Ik ben in het beging de hele groep nog voorbij gefietst om de kop van de groep op de foto te zetten. Ik zelf fietste nu tussen de vedetten, met nóg een kwaliteit adviseur in de originele NTFU kleding met de tekst: kwaliteit adviseur  op het shirt en op de broekspijpen, ik kom daar later nog op terug .

      

Foto; Onze groep startte iets te laat alle vedetten waren al gestart.

Maar na deze inspanning begon al snel na +/-8 km.  de eerste berg. De KOPPENBERG daarna de OUDE KWAREMOND de PATERSBERG en de BERENDRIES allemaal bergen met klinkers en die klinkers lagen er echt niet zo mooi bij en wat zijn die bergen steil geworden!

Foto; De kopgroep met nu nog alle vedette op de kop.

Er waren al veel lekke banden op de Koppenberg dat kon ook niet anders met al die slechte klinkers, er moest door vele gelopen worden. Grotere kans op lek rijden, kan je krijgen, door te weinig druk in de band.

Foto; Daar is de TOP van de Koppenberg, let op de pechfietsers en klinkers

Voor deze tocht moet je bredere banden monteren min. 25 /28 mm. Of je moet de druk in de races band 22 mm. tussen de 8 en 10 bar. zetten. De druk moet zo hoog zijn in de races band; DAT JE EEN KROMME SPIJKER WEER RECHT KUNT SLAAN OP DE BAND.  Let op;  Niet alle berdere banden passen in alle fiets frames en niet alle banden mogen deze hogere druk hebben.

Diverse deelnemers reden op een ATB fiets dat verbaasde me eerst, nu weet ik waarom, de klinkers. Ook fietste er vele met een tripel trapstel. Ik moest het doen met het oude verzet, voor 52-39 en achter 12/27 voor mijn conditie was dit verzet nu erg zwaar.

   

Foto; Op de Koppenberg.   Zij moeten nog naar de TOP. let op links loopt een vedette.

Bijna op de top van de Oude Kwaremond liepen er vele en zagen, daar is de Top. Deze berg was nu ook voor mij even te zwaar ik wilde foto’s maken dat moet je lopend doen. Vroeger, 25 jaar terug heb ik 3 keer de tocht OMLOOP HET VOLK gefietst, 220 km. lang, ik vloog toen over al deze bergen, nu was het een HEL. Maar er was op de laatste berg verzorging. 

Foto; Op de Oude Kwaremond.

Daar was Eddy! Nee een Eddy Merkx imitator leek sprekend op de oude meester. Met zijn oude fietskleding, toeclipschoenen, oude fiets enz. alles uit die tijd had deze persoon aan en het verzet, voor 52-42 en achter 12-25 tandjes. Ik heb nog even een onder onsje gehad met een TV ploeg en hun gevraagd dat ik ook graag in beeld wilde. Ik moest dan goed van voren fietsen , dat zal ik doen en zij gingen het bekijken of ik in hun draaiboek paste.

 

Na de bergen en de klinkers dacht ik nu heb ik het ergste gehad, nog wat uitlopers en dan rustig richting Frankrijk. Die uitlopers, bergjes, waren goed te doen, maar wat vertelt U me nu!!!?? Het gaat straks beginnen, wat komt er allemaal nog! Een paar slechte stroken van Parijs Roubaix moesten er nog gefietst worden, 4 zware stroken van soms 1,5 km. lang per strook.

Foto; Kop van de vedetten , de groep was veel; kleiner geworden.

Ik zat nu mooi van voren en kon met de TV ploeg goed overweg, ze waren bezig met een interview met Eén van de vedettes Rogier. Ik heb dit even met mijn toestel vast gelegd. De groep die was nu al aardig uitgedund en de groep zal nog veel kleiner worden. Het tempo ging ook aardig na boven met 33 km. op de teller dacht ik, dat is geen toertempo. Ik liet me een klein beetje na achter in de groep uitzakken (groep nu 100 fietser). Ik zag dat Eén renner van de ploeg van J. Museeuw martiaal pech had, tijd voor wat foto’s en rust.

Foto; DE groep van J. Museeuw met de adviseur ??

Ik kon me in mijn Nederlands goed verstaanbaar maken en de groep zag dat ik Kwaliteit Adviseur was van de NTFU . Een heel belangrijk persoon. Een  ADVISEUR van deze tocht dachten de Belgen. De Museeuw fiets met pech werd door mij even bekeken terwijl een van de mannen mijn Moratie mocht vast houden. Tevens heeft Eén van de TV ploegen dit alles vast gelegd. Probleem opgelost, nu weer terug zien te komen. Ondanks de hoge snelheid van 36 km. en soms nog iets sneller is dat niet meer gelukt. Toen ik hoorde van de Belgen dat de eerste keien strook ruim 1,5 km. lang was, er heel slecht bij lag, schrok ik wel even. Was mijn keus voor deze onderneming wel verstandig geweest. Voor dat het tweede deel van de HEL begon, heb ik de Museeuw mannen laten gaan en ik dacht , Toon ga op je eigen tempo proberen over klinkers de ……  te fietsen.

Foto; Kijk en huiver , je moet wel op het zadel blijven zitten hoor!

Start van de 1e keien strook en de eerste meters, dat moet je gezien hebben  je zal het anders niet geloven wat je dan ziet, gaten en kuilen zo groot en diep, er zijn gewoon klinkers weg daar moet je eens proberen een kleinstukje over heen te fietsen, het gevoeld is dan werkelijk een HEL. Gaat dat wel goed met de fiets enz. ?

 

Zo ziet een keien strook er uit ?!

Dit is dus het traject voor de echte fietser en het juiste materiaal. Nu kan ik niet meer voor de TV zitten en zeggen kom man doe er eens wat meer aan. Hier moet je echt respect voor de sporters hebben. Wand ook door de prof renners wordt hier geleden. AFZIEN.

Ook nu weer diverse personen met lekke banden en die belanden dan links of rechts in het weiland, sturen vergeet het maar, uitwijken is bijna onmogelijk.  Vele zitten in het stof met de vermoeidheid of hebben pech of andere problemen. Heel veel bidon flesjes lagen her en der verspreid over het pad. Er was publiek en je werd aangemoedigd.  Bij de derde strook had IK mijn draai gevonden haalde twee vedettes in, ook voor hun was het denk ik te moeilijk geworden. Ook hoorde ik dat J. Zoetemelk ook iets moeite had om het contact te houden!

Deze twee Belgen hadden natuurlijk begeleiding een sponsorbus, na wat overleg  moest de bus het tempo zo rond de 37 km. niet boven de 40 km voor hun zetten, zodat ze achter de bus misschien terug konden komen bij de groep. Ik ben natuurlijk mee gegaan. Terug komen bij de groep is niet gelukt. De 4e strook was daar al, ik heb de twee Belgen achter gelaten.

Ik was nu begon aan de 4e en laatste keien strook en het ging steeds beter, mens en materiaal was Eén geworden en de laatste meters van de keien strook waren toch ook een bevrijding. Ik zag dat ik nu nog 6 km. na de wielerbaan van Roubaix hoefde te fietsen. Even tijd nemen om een foto te maken bij het gedenk teken van de grote tocht. Ook daar waren ze nog banden aan het reparen dat zijn echte pech fietsers, 20 meter na de keien strook toch nog pech. De Franse vinden het allemaal prima en geven je alle ruimte om wat te doen. Daar kan de Nederlandse automobilist nog wat van leren

Foto; Einde van de keien stroken maar toch nog pech.

 

   Foto; Wielerbaan van Roubaix. Ik was er bijna .

 

Nu richting de wielerbaan we werden in het centrum nog even een extra  stukje over een klinkers geleid naast de weg, daar hoefden de prof niet over maar je kwam zoals dat hoort bij de wielerbaan van Roubaix aan. Deze baan loopt best nog scheef daar moet je dus in de bochten nog door fietsen tot de streep. Ik had nu een Super tocht gefietst en goed volbracht. Deze tocht, een deel van deze tocht, had ik vroeger gefietst het andere deel had ik nooit op mijn lijstje staan toen ik jong was en bijna alle tochten had kunnen fietsen. Deze tocht is geen gewonen klassieker maar heeft de moeilijkste stukken uit diverse klassiekers samen in Eén tocht verwerkt. Nu hoor ik bij de MANNEN.

 

Foto; Je bent er echt Toon, de wielerbaan van Roubaix.

Ik mocht na de VIP. tent en kon daar met de andere echte mannen nu waren er ook veel vrouwen

bij, onder het genot van biertje of andere drankjes en een hapje wat na praten. Ik liep samen met Hennie Kuiper naar de VIP. tent maar ook Hennie had het niet makkelijk gehad (zie de foto tekenen shirts). Ik heb nog even met Rogier de Vlaeminck gesproken onder het genot van heerlijk getapt biertje en ik heb hem verteld dat ik vandaag weer een overwinning er bij had gehaald. Nu begreep hij me?

 

Foto; Van Mister Roubaix , Rogier en Toon.

 

Foto; Hennie Kuiper tekent de shirts.

Er was ook nog een echte huldiging, de nummers, Eén, twee en drie die deze ronde het meest hadden gewonnen de Vlaeminck 1e , Museeuw 2e en Mooser 3e ze kregen de bekende Roubaix kei. Er werden nog wat truien ondertekend door de vedettes en de Ronde Miss had geen werk meer.

Foto; van de ronde Miss met de ………. Man!                           

Ik heb in mijn beste Frans, maar dat kon ook in het Nederlands, gevraagd wat er nog meer voor prijzen waren waar de Ronde Miss aan mee kon werken. Van de in totaal +/-5000 deelnemers zal  niet de snelste of de langzaamste, niet de jongste of de oudste, niet knapste  ( dan had ik een kans ) de leukste of die met de meeste pech gehuldigd worden. Nee de man met de meeste uitstraling werd nog door de Miss Flanderen verwend. Dus mocht ik met deze Flanderen Miss op de foto, nu dat vond ik toch ook wel wat anders als met al die mannen. Deze foto is gemaakt door een beroeps fotograaf.

Foto; Van de gastheer en zijn assistenten.

Het was tijd om me ook weer wat knapper te maken, op na de douches locatie. Dat zijn ook monumenten, een grote hal waar allemaal kleedbakken aan elkaar gemaakt zitten. Ze zijn gemaakt van heel oud marmer. Hoogte van de kleedbakken 150 cm. geen deur niets verder open en bloot. Maar de kleedbakken zijn voorzien van naam plaatjes, van alle renners die Parijs Roubaix hebben gewonnen.

Ik stond naast de kleedbak van J. Museeuw winnaar in 1996 /2000 en 2002 die was al geweest, maar Hennie Kuiper stond in zijn kleedbak, F. Mooser stond in zijn kleedbak en ik stond in de kleedbak van een Amsterdammer…. P. Post. Roubaix gewonnen in  1964 en hij heeft nog steeds de snelste tijd staan. In zijn kleedbak paste ik, voelde ik me weer een beetje Amsterdammer. Tegenover mijn was Eén van de kleedbakken het naamplaatje af, komt daar mijn plaatje.!!!

Als je wilde douchen moest je tussen de diverse kleedbakken naar achter lopen waar de douche- bakken waren, ik denk zo een 15 douchebakken ook gemaakt van oud marmer, maar boven die douche bakken hing uit de mijnwerkerstijd de douchekoppen. Bij deze oude douchekoppen kreeg je door aan een ketting te trekken water (warm). Een waar museum dus deze wasruimte. Ik denk dat als ik volgend jaar weer zo een mooie uitnodiging krijg, terug kom, om te kijken of mijn naam plaatje op de kledingbak er ook bij staat.

Foto; Roubaix,  Sturen draaien , Fietsen weer in laden.

Terug bij de bus waren de fietsen al in de aanhangwagen geladen en kregen we weer vers eten aangeboden rijstpuddingkoeken, frisdranken, fruit enz. De koffie en thee was in de bus aanwezig en gratis. Onze Etixx gastheer heeft mijn bevorderd tot zijn assistent en ik mocht de leiding nemen over de goede verdeling van dit eten.

Bedank slotwoord; Onze gast heer van Etixx Sportvoeding de heer Kurt de Nijs en zijn hele team wat ons van af de grens heeft verzorgde en begeleid. De beide chauffeurs van OAD die ruim 20 uur onderweg zijn geweest, waar ik weer het laatste stuk van Apeldoorn tot Goor bij ben geweest. Ook de andere fietser uit de bus tot uit Friesland waren ze present. Er is weinig geslapen maar veel gesproken, waarover ……………. !  Bert Feiken voor deze dag onze groepsleider, Top gedaan.

Natuurlijk moeten we alle bedrijven, organisatie en alle andere medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt bedanken. Wat een prachtige nacht en dag.

Als laatste, Linda, bedankt. Wie is Linda die dame heeft me gevraagd of ik mee wilde, de rest moet U zelf maar in vullen.

Resumé,

Ja en dan kan je prachtige tochten hebben gefietst Amstel Gold Race , Luik Bastenaken Luik, Omloop het Volk en nog veel meer van die super zware klimtochten of je heb Parijs Roubaix gefietst. Maar nu ga je over de bergen met echte klinkers en over een deel van de stroken van Parijs Roubaix dan kan je deze tocht een Superklassieker noemen. De route van 220 km., dan krijg je veel klimwerk en16 keien stroken.

 

Foto ; Van enkele vedettes na de zware arbeid.

Toen ik om 21.30 uur weer thuis kwam was vrouw bijna helemaal met het verloop van deze tocht op de hoogte, ze had me misschien op de Tv. gezien in mijn opvallende NTFU kleding tussen al die grote wielervedetten in hun gele tenue. Tekst ,`` Etixx , V.W.B. ,  Primo,  Wire/Less .be enz. Er was die avond op de België Tv. een lange uitzending geweest van deze Superklassieker tocht, met de diverse interviews van de vedettes en ook het lijden van enkele vedettes tijdens de tocht.

Zijn er nog fietsers die dromen dat ze een zware tocht gefietst hebben met alles er in? Nu is er een tocht waar materiaal en mens getest worden, met een special wegdek als extra toetje. Je kan volgend jaar meedoen aan de 4e Superklassieker, maar of je daar geschikt voor bent? Je kan van fietser een vedette worden, maar of je een startbewijs kan krijgen, ik hoop het. Dan zal ik niet de enigste zijn in onze club die deze tocht gefietst heeft.

 

                        

Foto ; Het voorbeeld van de oude voeding . bv. Rijstekoek voor Rogier ?

Meegewerkt aan dit verslag heeft,

Toon Cornelissen , Kwaliteit Adviseur. 

Leeftijd bijna 66 jaar ; Tevens bij deze tocht, Fietser, verzorging en assistent bus chauffeur, schrijver, fotograaf en had de eind redactie.  

Bekijk alle foto's hier.


Ogenblik a.u.b. ...