Goed zicht is (on) betaalbaar!

Goed zicht is (on) betaalbaar!
 
Ik ben zaterdag 28 april Jan Mulder de hele dag naar Nunspeet geweest. Jan was daar een van de gastsprekers en ik voorrijder van Jan op de Tandem. Tevens was het de 1e testdag van de stichting ZIZOZ wat staat voor  ZIEN  ZONDER  ZORGEN.
 
Het was een 1e test dag waar belanghebbende mensen uit het hele land waren gekomen met een visuele handicap, dus slechtziend of helemaal blind.
Het is de bedoeling dat er 15 tot maximaal 20 tandems naar Londen gaan fietsen , ruim 500 km. Daar worden 5 a 6 fietsdagen voor ingepland, inclusief boottocht.
De voorrijders zijn gekoppeld aan een achterrijder (ster), er zijn diverse voorrijders van de wielerclub uit Nunspeet gevraagd, die waren ook aanwezig.
 
Er was een kenner die wat vertelde over sportdrank en -voeding.
 
Een lezing van een oogarts uit het testteam van het medisch centrum uit Nijmegen . En de voordracht van Jan Mulder over het tandemfietsen hoe hij op de tandem is gekomen, hij heeft op 35 jarige leeftijd ook een oogafwijking gekregen ziet nu nog geen 12 %.
 
De oogziekte die nu onderzocht word is Choroideremie, een vorm van RP, men noemt het ook wel een kokerziekte. Deze begint met nachtblindheid, maar overdag wordt het zicht van de patiënte door de jaren heen steeds slechter.  Dit proces kan een paar jaar duren maar leidt uiteindelijk tot TOTALE BLINDHEID.
 
In Nijmegen is nu een team artsen bezig om medicijnen uit te testen, uit te proberen, nu nog op muizen. Men hoopt iets te kunnen vinden voor deze mensen. Natuurlijk zijn er nog veel meer oogziektes, men kan ook blind worden als suiker patient.
 
De stichting ZIZOZ wil nu met een grote sponsoractie geld ophalen voor dit onderzoek. En tevens deze mensen die slechtziend of blind zijn een helpende hand toesteken om achter op de tandem SAMEN iets moois te gaan doen. Eerst gaan we samen naar Londen fietsen en dan naar het Heinekenhuis voor de opening van de paralympische spelen. Van 24 tot 30 augustus blijven we in Londen en dan zijn we nog twee dagen onderweg, terug naar Nunspeet, met bussen en de boot.
 
Ik hoop dat de leden die dit magere verslag lezen even de tijd nemen om zich beter voor te laten lichten op de website van deze organisatie: www.zizoz.nl. 
 
Na de maaltijd was er gelegenheid voor het omkleden maar je kon ook eerst een fietstest doen. De meesten waren nu in het snelle pak maar sommige nog met hun gewone kleding, wel had de organisatie voor iedereen een helm. 
 
De koppels werden ingedeeld, er waren 20 tandems die nog wel per team ingesteld moesten worden. Daarna gingen enkelen zich alsnog omkleden en daarna fietste bijna iedereen in een fietsbroek en -shirt.
 
De route was 40 km. Ik had het makkelijk met een grote turbo achterop. Maar er werd rustig gefietst en de volgwagens met diverse fotografen waren ruim aanwezig, we fietsten in een prachtige omgeving.
 
Waarom dit verhaal: om een oproep te doen aan de leden om dit onder de aandacht te brengen van vrienden, kennissen, collega’s en de baas.
 
Maar vooral de opa en oma of diegenen die nog kleine kinderen heeft. Het Molletje (een blind dier) is nu het boegbeeld van deze stichting. Het heeft  een bril gekregen. Een prachtig poppetje van 35 cm hoog, zeer kleurrijk en voor € 15 kun je dit molletje kopen daar doe je dan veel goede dingen in een keer mee, zoals: je kind of kleinkind blij maken, of een ander kind, of de organisatie en de artsen voor hun onderzoek. Dus de opbrengst van het molletje is een grote steunpilaar.
Lees het hele verhaal van het naar Londen fietsen, onderzoek enz. op de website van www.zizoz.nl.
 
Ook kun je nog op andere manieren je steun geven.
 
Bijdragen in de sponsortocht b.v.  Hoeveel kilometer fietsvergoeding wil je geven?
Vrijwillige donatie,  gewoon een mooi bedrag geven !
En het kopen van het boegbeeld: de mol met Bril voor maar € 15.=
Ik heb de mol thuis dan kun je deze bekijken. Ook heb ik voor bedrijven en andere geïnteresseerden die per kilometer willen doneren een formulier en wat ander foldermateriaal.
 
Kijk voor meer informatie op www.zizoz.nl. Help deze organisatie, wordt donateur!
 
Laat je sporthart spreken.
 
 
ZIJ
zien graag wat U ziet.
 
Wij
zien graag dat U dat inziet.
 
Groetjes Toon Cornelissen.

Ogenblik a.u.b. ...