Ronde van Vlaanderen toertocht 2014

5 april 2014, Ronde van Vlaanderen: een belevenis!

Op zaterdag 5 april 2014 werd een dag voor de wedstrijd van de profs weer een toertocht over hetzelfde parcours verreden.
De toerders konden kiezen uit 3 afstanden: de hele route van 245 km, het laatste stuk met alle klimmen over 135 km of een korte versie van 75 km.
Van de Berkelrijders reden Gerrit Legters en Marco Geerligs de 245 km, Bert van Leeuwen en Geert Ribbers kozen voor de 135 km.

Na een overnachting in een B & B in de buurt van Oudenaarde zijn we, Geert Ribbers en Bert van Leeuwen, om 9.00 uur gestart met de Ronde van Vlaanderen over 135 km. 
Hoewel het bij de start nogal fris was, hadden we prima fietsweer en dat maakte het een stuk makkelijker fietsen op de kasseienstroken.


De route loopt door de Vlaamse Ardennen, heuvelachtig, af en toe een dorp met een kerk, een frituurkot, een café, een molen, wat slordige huizen met rommelig land erom heen, een rotonde.
Een boer die strakke voren ploegde. Weggetjes van beton, asfalt en kasseien.

15 flinke klimmen waren in het parcours opgenomen, waarvan het merendeel met de beroemde kasseienstroken, w.o.: De Wolvenberg, Molenberg, Eikenberg,  Steenbeekdries, Taaienberg, Koppenberg (22% op kasseien) Kanarieberg, Oude Kwaremont en de Paterberg.
Tevens 4 flinke kasseienstroken. De finish was op dezelfde plaats als de finish bij de “grote” wielrenners (zondag) in Oudenaarde.


Door de vele oneffenheden bij de klinker- en betonwegen was concentratie tijdens het fietsen op de weg en op de andere deelnemers erg belangrijk.
Het parcours verveelde geen moment er was veel afwisseling in het landschap, klimmen en dalen, kasseien, asfalt, beton enz.

Een prima organisatie, 16000 deelnemers. Het parcours was niet verkeersvrij maar de organisatie had op iedere kruising verkeersregelaars geplaatst die ervoor zorgden dat je goed door kon fietsen. Uitstekende bevoorradingsposten en materiaalwagens onderweg.

Opvallend waren de vele buitenlandse deelnemers o.a. uit Engeland, USA, Frankrijk, Italië en Duitsland.


Bij de finish in Oudenaarde was het  plein in het centrum veranderd in een groot wielerfestijn, volle terrassen, grote bewaakte fietsstalling, muziek en veel deelnemers die moe maar voldaan waren.

We hebben veel tochten gereden maar de ronde van Vlaanderen is een speciale. Echt een beleving!

Ons advies aan de toercommissie om deze tocht ook volgend jaar op de clubkalender te plaatsen.


Bert van Leeuwen
Geert Ribbers
 


Ogenblik a.u.b. ...